دمای مرطوب (wet-bulb)، یعنی دمای یک حجم از هوا وقتی با تبخیر آب و گرفتن گرمای نهان به رطوبت اشباع ۱۰۰ درصد برسد و خنک شود. در حقیقت دمای مرطوب پایین ترین دمایی است که به وسیله تبخیر آب میتوان به آن رسید و دمای مرطوب را به وسیله دماسنج دمای مرطوب اندازه می گیرند.
همچنین میتوان دمای مرطوب را با داشتن دمای خشک و میزان رطوبت نسبی به دست آورد. بنابراین در هوایی با رطوبت نسبی ۱۰۰ درصد دمای خشک و دمای مرطوب با هم برابر است. تحلیل دما و رطوبت در نمودار سایکرومتریک امکانپذیر است.
دمای مرطوب به عنوان یک پارامتر مهم و اساسی جهت طراحی برج خنک کننده مطرح میشود که اطلاعات بیش از ۴۵۰ شهر ایران را شامل میشود و این اطلاعات از ایستگاههای هواشناسی سراسر کشور ایران گردآوری شده است.
جهت رویت جدول دمای مرطوب شهرهای ایران بروی لینک جدول-دمای-مرطوب کنید.
دمای خشک شهرهای ایران
کشور ایران در بخش گرم و خشک خاورمیانه قرار دارد و از نظر بارندگی در سطح نیمه خشک و خشک است، در نتیجه در شرایط تنش آبی قرار دارد و میزان مصرف آب بسیار با اهمیت است و باید با طراحی و انتخاب صحیح تجهیزات، میزان مصرف آب و مصرف انرژی را کاهش داد.
اعداد دمای مرطوب بر اساس فرمت ۹۵ درصد به ۵ درصد بدست آمده که به این معنی می باشد که تنها در ۵ درصد از اوقات سال ممکن است که دمای مرطوب از این عدد بالاتر برود و این فرمت مناسبی برای طراحی است. ایران دارای شرایط آب و هوایی شگفت انگیزی است، به طوری که همزمان در نقطهای از کشور هوا گرم است و در نقطهای دیگر هوا سرد و گاه این اختلاف به ۵۰ درجه سانتیگراد میرسد. همچنین گرمترین نقطه زمین در چند سال گذشته، در کویر لوط ایران بوده است.
این شرایط متفاوت دمایی، ناشی از جغرافیایی طبیعی سرزمین اعم از کوه ها، بیابانها، رودها، دریاها و دریاچهها میباشد. ایران در وضعیت تنش آبی قرار دارد، در نتیجه در کشوری با این شرایط آب و هوایی نیاز است که تجهیزات براساس دمای همان محل مورد بهره برداری انتخاب گردد.
نقشه دمای مرطوب ایران
در نقشه زیر محدوده مناطق با دمای مرطوب نشان داده شده است. مناطق آبی کمرنگ با دمای مرطوب بسیار بالا، خطوط آبی اسمانی مناطق با دمای نیمه مرطوب و باقی به ترتیب قهوهای، سرمهای، بنفش، صورتی و زرد و مناطق با کمترین دمای مرطوب با خطوط زرد نشان داده شده است.
همان طور که در نقشه مشاهده می شود در مناطق بنفش، سرمهای، قهوهای و زرد پر رنگ، برج خنک کننده راندمان بسیار خوبی خواهد داشت. ولی در مناطق کنار دریای خزر و کناره های خلیج فارس به دلیل دمای مرطوب زیاد استفاده از برج خنک کننده مشکل است.
مقایسه دمای مرطوب و خشک
اساس طراحی در کولینگ تاور حداکثر دمای مرطوب برج خنک کننده میباشد. به طور مثال حداکثر دمای مرطوب تابستان در شهر تهران برابر ۲۴ درجه سانتیگراد است که با این حساب در تابستان میتوان دمای آب برج خنک کن را تا ۳ درجه بالای دمای مرطوب یعنی در حدود ۲۷ درجه سانتیگراد پایین آورد.