یکی از پرکاربردترین تجهیزات جهت فرایندهای گندزدایی و ضد عفونی کردن دستگاه کلرزن یا کلریناتور نام دارد. این دستگاه بهمنظور کلرزنی و ضدعفونیکردن آب داخل استخر و سردخانهها، تصفیه آب و فاضلاب استفاده میشود و نقش مهمی در پاکیزگی آن دارد. در این مقاله قصد داریم به صورت تخصصی به بررسی قیمت کلرزن، کاربرد، مزایا، مکانیزم عملکرد و انواع مختلف این دستگاه بپردازیم. تا انتها با ما همراه باشید.
پکیج تزریق مواد شیمیایی چیست؟
دستگاهی است شامل دوزینگ پمپ، تابلوی کنترل، مخزن پلی اتیلن و الکتروموتور با میکسر که همگی بر روی یک شاسی قرار میگیرند. پکیج تزریق کلر یکی از پرمصرفترین دستگاهها در صنعت میباشد. تنها تفاوت پکیج تزریق مواد شیمیایی با پکیج تزریق کلر در نوع فیلتر فید (Feed Filter) دوزینگ پمپ است که با تغییر آن میتوان در تمامی موارد از دستگاه پکیج تزریق استفاده کرد.
پکیج تزریق مواد شیمیایی اتوماتیک
آشنایی با کلرزنی
افزودن کلر به آب یکی از متداولترین روشها برای ضدعفونیکردن، گندزدایی و تصفیه آب به شمار میرود. کلرزنی در بخشهای مختلفی کاربرد دارد؛ بهعنوان مثال در تصفیه آب آشامیدنی، تصفیه آب فاضلابها، ضدعفونیکردن استخرها، سردخانهها و غیره. درصورتیکه شما نیز برای ضدعفونیکردن استخر خود قصد استفاده از دستگاه Chlorinator را دارید، باید با برخی مبانی و اصول روش کلرزنی آشنایی داشته باشید.
به طور کلی در روش کلرزنی، آب مدنظر نباید هیچگونه کدورتی داشته باشد و کاملاً صاف باشد. همچنین قبل از استفاده از دستگاه، میبایست میزان حجم کلر برای استخر را مشخص کرده و مدت زمانی حدود یک ساعت را برای ازبینبردن زیستوارههای حساس در برابر کلر لحاظ کنید. کلر مورد استفاده در این روش میتواند به شکلهای مختلفی باشد. گاز کلر (Cl2)، کلرامین (NHCl2 , NH2Cl) پرکلرین (H.T.H) و دیاکسید کلر (ClO2) از اشکال مختلف کلر هستند که در این روشها مورد استفاده قرار میگیرند.
عوامل و فاکتورهای مختلفی در روش کلرزنی تأثیرگذار هستند. این عوامل شامل غلظت آب، دمای آب، PH و CT (حاصلضرب غلظت و زمان) میشوند. با استفاده از این روشها بهراحتی و با قیمتی نسبتاً ارزان میتوان آب استخر را ضدعفونی کرد و مقداری از کلر را به عنوان کلر باقیمانده در استخر رها کرد. با توجه به باکتریهای موجود در آب و مضرات آن و احتمال مبتلا شدن به انواع بیماریهای پوستی استفاده از دستگاه کلرزنی یکی از مهمترین کارها برای جلوگیری از رشد و حذف باکتریهاست.
همچنین در استخرهای شنا با توجه به آلودگی های محیطی ایجاد شده رشد قارچها و جلبکها که موجب کدورت و سبز شدن آب میشود کلرزنی انجام می گیرد. با وجود مزایای ضدعفونیکردن آب استخر توسط کلر، این ماده باعث ایجاد بو و مزه خاصی در آب میشود و از طرفی نیز، در تمامی اشکال سمی است، بنابراین حمل و نگهداری آن باید بادقت و توجه بالایی صورت گیرد.
آب مورد استفاده در کلریناتور حتما باید بدون سختی باشد که برای این کار باید از دستگاه سختی گیر استفاده شود.
کاربردهای پکیج تزریق
- تصفیه آب آشامیدنی
- ضد عفونی و گندزدایی آب استخرهای شنا
- کلرزنی برای جلوگیری از رشد قارچ و جلبک
- کلرزنی برای در حوضچه های پرورش آبزیان
- تزریق اسید برای جلوگیری از گرفتگی مبدل حرارتی
- تزریق کلر و مواد شیمیایی در قسمت خروجی فاضلاب
دستگاه کلرزنی برای ضدعفونی کردن استخر و مخازن ذخیره
انواع دستگاه کلرزن
پس از آشنایی با مزایا و معایب روش کلرزنی، نیاز است تا با انواع مختلف دستگاه کلرزن آشنایی داشته باشید. این دستگاه براساس نوع عملکرد و نحوه تزریق کلر در استخر، به چهار نوع شناور، خطی، نمکی و اتوماتیک تقسیمبندی میشود. در ادامه به معرفی دقیقتر هر مدل خواهیم پرداخت.
دستگاه کلرزن مایع یا هیپوکلریناتور
داخل دستگاه کلرزن مایع، کلرمایع از طریق دوزینگ پمپ به آب تزریق میشود. هیپوکلرید سدیم و کلسیم به حالت مایع بوده و برای تزریق آنها از کلرزن مایع استفاده میشود. به کلرزن مایع، هیپوکلریناتور نیز گفته میشود. ساده ترین روش کلرزنی مداوم جهت سیستمهای کمتر از ۷۵ گرم در دقیقه، استفاده از هیپوکلریناتور است
اجزای تشکیل دهنده کلرزن مایع
- دوزینگ پمپ
- الکتروموتور و گیربکس
- مخزن پلی اتیلن مطابق مصرف
- شاسی استل یا فلزی با پوشش اپوکسی
- شفت استیل یا فلزی با پوشش پلی اتیلن
- تابلوی برق مجهز به سیستم تایمر اتوماتیک همزن
انواع کلرزن مایع
دستگاه کلرزن مایع با توجه به نوع کارایی و ساختار، به دو صورت دستی و اتوماتیک قابل ساخته می شوند.
کلرزن دستی
در مدل دستی کلرزن، کلر توسط اپراتور داخل مخزن ریخته میشود و سپس با استفاده از آب مقطر و یا آبی که تصفیه شده است و دارای درجه سختی پایینی بوده، ترکیب میشود. در آخر نیز کلر را با استفاده از دوزینگ پمپ به محل مورد نظر تزریق میگردد.
معایب استفاده از کلرزن دستی
- تنفس و وارد شدن گاز کلر به ریههای فردی است که این کلر را با آب ترکیب می کند.
- استنشاق این گاز باعث ایجاد عوارضی همچون تهوع، سردرد و احساس سوزش در چشم است. در صورت مشاهده این علائم، فرد باید در هوای آزاد قرار گرفته و در صورت علائم شدید و طولانی، میبایست به بیمارستان مراجعه نماید.
کلرزن اتوماتیک
این مدل از دستگاه کلرزن، تشکیل شده از شفت و پروانه بوده که با کمک الکتروموتور شروع به چرخش میکند و کلر را در داخل مخزن مخلوط میکند. این کلرزن نسبت به نوع دستی، کاربرد سادهتر و بهتری دارد. دستگاه Chlorinator اتوماتیک نام دارد. این دستگاه تزریقکننده کلر، پیشرفتهترین نوع موجود در بازار بوده که به صورت اتوماتیک، مقدار مشخصی از کلر را وارد آب میکند. این دستگاه بصورت پیشرفته و کاملاً خودکار PH آب را بررسی کرده میزان کلری که آب استخر برای ضدعفونیشدن به آن نیاز دارد را تزریق میکند. نکته قابل توجه اینکه، قیمت کلرزن اتوماتیک استخری در مقایسه با مدل دستی بیشتر و گرانتر است که علت این امر، وجود قطعات و تجهیزات موتوری و الکترونیکی آن است.
دستگاه کلرزن اتوماتیک ۵ لیتر بر ساعت و ۴۵ لیتر بر ساعت ۲ مخزن
دستگاه کلرزن گازی
در داخل دستگاه کلرزن گازی در ابتدای کار کلر در دمای بالا و فشار پایین به مایع تبدیل شده و سپس توسط تبخیر کننده به گاز تبدیل میشود و در کپسول های تعبیه شده ذخیره میگردد، تا توسط پمپ به آب جهت ضد عفونی و گندزدایی تزریق شود. این مدل از Chlorinator در تصفیه آب و فاضلاب کاربرد گسترده ای دارد.
تجهیزات تشکیل دهنده کلرزن گازی عبارتند از:
- فیلتر گاز کلر
- لوله نقره ای
- کپسول گاز کلر
- شیر فشار شکن
- تابلوی فرمان سیلندر گاز
- دستگاه انژکتور به همرا پوستر پمپ
- دستگاه تزریق اتوماتیک دیواری به همراه دستگاه وکیوم رگلاتور
- دستگاه تعویض کننده و آنالیزر جهت نشان دادن کلر باقی مانده در دستگاه
کاربردهای کلرزن گازی
- کاهش مقدار BOD
- جلوگیری از ایجاد بو
- گندزدایی فاضلاب خروجی
- اکسایش یون های فلزی و سیانیدها
- شکستن کف آب تولیدی در سپتیک تانک
- جلوگیری از رشد و نمو مگس و حشرات در صافی های چکنده
- جلوگیری از خورده شدن بتن و ادوات مکانیکی توسط مواد اسیدی تولید شده در جریان تصفیه
انواع کلرزن گازی
با توجه به نحوه کارکرد به ۲ دسته زیر تقسیم میشوند.
کلرزن گازی ساده
در این مدل اجزای تشکیل دهنده کپسول گاز، انژکتر و وکیوم رگلاتور میباشد. میزان سنجش کلر به صورت دستی بوده و تمامی کارها توسط اپراتور صورت میگیرد.
کلرزن گازی اتوماتیک
در این مدل از تمامی اجزای کلرزنی که در بالا اشاره شد استفاده میشود و تزریق به صورت کاملا هوشمند با دوز دقیق میزان کلر نسبت به نوع سیال و میزان آلودگی انجام میگیرد.
دستگاه کلرزن شناور
اولین نوع دستگاهی که به معرفی آن خواهیم پرداخت، مدل شناور است. کار با این دستگاه برای تمامی افراد ساده است و به پیچیدگی خاصی نیاز ندارد. این دستگاه در دو نوع بزرگ و کوچک در بازار عرضه میشود. مدل بزرگتر این دستگاه برای قرصهای کلر ۳ اینچی و مدلهای کوچکتر آن، برای قرصهایی با سایز ۱ اینچ طراحی شدهاند.
از مهمترین مزایای استفاده از این دستگاه میتوان به حلشدن آرام قرص کلر در آب اشاره کرد. این محصول در انواع و اشکال مختلفی تولید میشود و قیمتی نسبتاً پایینتر از سایر دستگاههای مشابه خود دارد. توصیه میکنیم هنگام استفاده از این محصول، فردی در استخر نباشد و استخر کاملاً خالی کلر پاشی شود.
نمونهای از دستگاه کلریناتور تولیدی رهاب سازه
دستگاه کلرزن خطی
نوعی دیگری از این محصول، دستگاه کلرزن خطی نام دارد که به صورت کاملاً مستقیم در مسیر برگشت به استخر تعبیه میشود. برای نصب این دستگاه نیاز به تعبیه برخی اتصالات در استخر خواهد بود. این اتصالات در بخشهای ورودی یا خروجی استخر قرار میگیرند و قرص کلر را در خود حل میکنند.
انواع مختلف این دستگاه شامل دو نوع Inline و Offline میشود که نوع آفلاین بیشتر در خصوص استخرهای قدیمیتر کاربرد دارد. در این نوع محصول دو سوراخ روی لولهها ایجاد شده و دو شلنگ بین آب استخر و مخزن کلر قرار میگیرد؛ اما در نوع آنلاین، دستگاه به صورت کاملاً مستقیم در مسیر ورودی آب به استخر قرار خواهد گرفت.
ویژگی های کلرزن خطی
- اشغال فضای کم
- نصب آسان و قیمت مناسب
- قرار گرفتن در مسیر آب برگشت استخر
- دارای ظرفیت مختلف ۲ کیلویی و ۴ کیلویی
- بدنه پلاستیکی و مقاوم در برابر خوردگی نمک
دستگاه تزریق کلر نمکی
نوع دیگری از این دستگاه، به دستگاه تزریق کلر نمکی معروف است و در آن از نمک برای تصفیه و ضدعفونیکردن آب استفاده میشود. این دستگاه همانند نوع خطی و آنلاین، در ورودی استخر تعبیه شده و دارای یک سل و همچنین منبع تغذیه است. آب وارد شده در ابتدا به قسمت سل رفته که در این بخش توسط منبع تغذیه، به هیدروژن هیپوکلریک اسید تجزیه میشود. به این شکل آب استخر کاملاً سالم ضدعفونی میشود و هم چنین نگهداری کلر نیز بهکلی در این دستگاه از بین خواهد رفت.
مقایسه و انتخاب پکیج کلرزنی
انتخاب و خرید یک دستگاه کلرزن مناسب، برای تمامی افراد حائز اهمیت است، به همین دلیل باید به فاکتورهای مهمی هنگام خرید این دستگاه توجه داشته باشید. اولین موضوع بحث قیمت و هزینه آن است. درصورتیکه میتوانید برای استخر خود هزینه زیادی کنید و ضدعفونیکردن آن اهمیت زیادی برای شما دارد، میتوانید با تعبیه دستگاههای اتوماتیک، از طریق تلفن همراه هوشمند خود نیز میزان تزریق کلر را مدیریت کنید. از طرف دیگر میتوانید با صرف هزینه بسیار پایینی، اقدام به خرید دستگاههای شناور کرده و به سادهترین روش، استخر خود را ضدعفونی کنید. هرچند این نوع دستگاه قیمت پایینی دارد، اما وجود برخی معایب در آن نیز میتواند شما را از خرید آن صرفنظر کند. مورد اول جنس این دستگاه است.
نحوه استفاده و راه اندازی کلرزن اتوماتیک
انتخاب ظرفیت کلرزن
کارشناسان شرکت رهاب سازه برای محاسبه ظرفیت کلریناتور یک راه ساده و کاربردی را به شما پیشنهاد میدهند. برای ۱۰ تا ۵۰ متر مکعب آب مصرفی در شبانه روز از کلرزن ۵ لیتر بر ساعت، برای ۵۰ متر مکعب تا ۲۰۰ متر مکعب در شبانه روز ۱۰ لیتر بر ساعت، برای ۲۰۰ هزار لیتر تا ۳۰۰ هزار لیتر در شبانه روز ۲۰ لیتر بر ساعت و برای ۳۰۰ هزار لیتر تا ۴۰۰ هزار لیتر آب مصرفی در شبانه روز از دستگاه کلرزن ۴۵ لیتر بر ساعت استفاده میشود.
نحوه محاسبه میزان کلر مورد نیاز کلریناتور
برای محاسبه حجم کلر مورد نیاز در دستگاه هیپو کلریناتور در نظر داشته باشید که میزان کلر مورد نیاز برای گندزدایی آب چاه (میزان تزریق کلر برای آب چاه PPM 5-3 و برای گندزدایی فاضلاب PPM 15-12) است.
محاسبه سر انگشتی میزان مصرف کلر به ازای هر ۱۰۰۰ لیتر آب چاه ۴ گرم پودر کلر یا ۲۰ گرم کلر مایع و به ازای هر ۱۰۰۰ لیتر پساب فاضلاب ۲۰ گرم پودر کلر یا ۸۰ گرم کلر مایع استفاده میکنیم.
قیمت پکیج کلرزنی
قیمت پکیج کلرزنی به عوامل مختلفی اصلی شامل دبی پمپ تزریق، قدرت دوزینگ پمپ، برند دوزینگ پمپ، داشتن یا نداشتن گیربکس و در مرحله بعد به جنس شاسی که فلزی باشد یا استیل نوع مخزن نگهداری و اجزای تابلو برق بستگی دارد. که ما در اینجا به قیمت انواع این کلرزن های اتوماتیک میپردازیم.
قیمت دستگاه کلرزن اتوماتیک
قیمت دستگاه ۵ لیتر در ساعت با پمپ تزریق ایتالیایی سکو یا اتاترون با فشار ۸ بار به همراه میکسر برقی با پروانه و شفت ضد خوردگی، شاسی فلزی و مخزن نگهداری ۲۰۰ لیتری حدودا ۳۰.۹۰۰.۰۰۰ تومان میباشد. و قیمت کلریناتور اتوماتیک ۱۰ لیتر در ساعت با فشار ۱۰ بار با دوزینگ پمپ اینجکتا ایتالیایی به همراه میکسر برقی با پروانه و شفت ضد خوردگی، شاسی فلزی و مخزن پلی اتیلن ۲۰۰ لیتری دارای قیمتی در حدود ۵۱.۷۰۰.۰۰۰ تومان بوده و همچنین دستگاه ۴۵ لیتر در ۱۰ بار با دوزینگ جسکو آلمانی به همراه میکسر برقی با پروانه و شفت ضد خوردگی، شاسی فلزی و مخزن پلی اتیلن ۵۰۰ لیتری دارای قیمت حدودی ۶۲.۹۰۰.۰۰۰ تومان میباشد.
خرید کلرزن
درصورتیکه قصد خرید و اطلاع از قیمت دقیق دستگاه کلرزن را دارید، پیشنهاد میکنیم با کارشناسان و مشاوران گروه رهاب سازه در ارتباط باشید. این مجموعه مشاورههای مفیدی را در زمینه خرید انواع دستگاه تزریق کلر باتوجهبه نوع استخر به شما ارائه خواهد داد.